Project

Vanaf dag 1 dat COVID-19 in mijn woonplaats Breda geconstateerd is (maart 2020), ben ik op eigen initiatief gestart met het maken van een fotoreportage over het coronavirus in Breda en omgeving. Ik deed dit tot eind 2022. Het eerste jaar wist vrijwel niemand waar ik mee bezig was. De eerste foto's die ik maakte haalden TV-programma's als Jinek en Op1. In het jaar 2020 ging ik vrijwel elke dag op pad om in Breda en omstreken alles wat er te zien was, wat met de coronacrisis te maken had, in beeld te brengen. In het eerste jaar schoot ik meer dan 20.000 foto's die met de pandemie te maken hadden.

In de zomer van 2020 had ik de eerste lockdowns, de beperkingen en de verandering van de maatschappij al in beeld gebracht en werd mij steeds meer duidelijk dat ik met iets bijzonders bezig was. Ik besloot om uitgevers te gaan benaderen. Daarnaast diende ik aanvragen in bij fondsen voor ondersteuning van dit project. Met behulp van de Mastboom-Brosens Stichting heb ik nog voor het eind van 2020 deel 1 van Breda in coronatijd laten drukken. De bedoeling was dat het voor de feestdagen in de winkels zou liggen, maar er kwam weer een lockdown. Dus bouwde ik een webshop en verkocht het fotoboek online. Na de lockdowns was het ook te koop in diverse winkels.

Boeken

 

 Ik bezorgde de fotoboeken zelf en terwijl ik dit deed, kwam ik weer tal van onderwerpen tegen die interessant waren en was ik alweer bezig met deel 2 van Breda in coronatijd. Deel 2 kwam precies een jaar later (2021) en ook weer tijdens een lockdown uit. Na deel 2 ging na enkele maanden de maatschappij open. Ik besloot de laatste lockdown en het "terug naar normaal" ook nog te fotograferen en maakte daar het derde fotoboek van, dat eind 2022 uitkwam.

Het onafhankelijk, cultuurhistorisch beelddocument, dat ik in de drie coronajaren had gemaakt, bood ik burgemeester Paul Depla aan. Die was onder de indruk van de trilogie die ik had gemaakt over de pandemie.

De drie fotoboeken, elk met 152 foto's, zijn inmiddels aangekocht door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, Stadsarchief Breda, het Brabants Historisch Informatie Centrum in Den Bosch, de Nieuwe Veste in Breda, Tilburg University en niet te vergeten heel wat particulieren.

 

 

 

Bestellen: De fotoboeken kosten incl verpakking, bezorging en 9% btw € 34,95 per stuk en zijn via mijn eigen webshop te bestellen.